Studijska posjeta Hrvatskoj će polaznicima pružiti mogućnost da sagledaju prednosti evropskog sistema obrazovanja i važnost poštovanja demokratskih vrijednosti u zemljama članicama EU. Polaznici će se upoznati sa evropskim modelom obrazovanja koji pruža mogućnosti za sticanje znanja i vještina koje su cijenjene na tržištu rada.

Aktivno učešće mladih na tržištu rada je važan dio procesa demokratizacije i ekonomskog razvoja zemlje, zbog čega će u okviru ove razmjene učesnici imati mogućnost da  dođu do ideja za reformu sistema obrazovanja u Crnoj Gori. Ova rješenja će obuhvatiti i neformalne oblike obrazovanja, kao i organizovanje mreže mladih oko tijela koja im daju mogućnost da kreativno rade, poboljšaju svoje komunikacione vještine i liderstvo, sarađuju sa sličnim organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu. Takođe očekujemo da se potrebnim rješenjima stvore veće mogućnosti za mlade da putuju i uče i samim tim poboljšaju zapošljavanje i mobilnost svojih usluga na tržištu rada, a sve to ogledajući se na slučaj Hrvatske i njenog obrazovnog sistema kao punopravne zemlje članice EU od 2013. godine.

Učesnici studijske posjete biće srednjoškolci i studenti koji su društveno angažovani i koji će, nakon posjete Zagrebu, na najbolji način prenijeti iskustvo mladih iz Hrvatske na polju obrazovanja  i nakon toga širiti viziju među ostalim mladim ljudima u Crnoj Gori o evropskom, kao najpogodnijem modelu obrazovanja. Posjeta Zagrebu će se sastojati od posjete ključnim institucijama u domenu kreiranja obrazovnih politika, razmjene iskustava sa mladima iz Zagreba kada su u pitanju mogućnosti koje su im pružene u okviru evropskog modela sistema obrazovanja, te pohađanja predavanja eminentnih stručnjaka i eksperata.