EU PROGRAMI ZA MLADE – STIPENDIJE

I OSNOVNE INFORMACIJE O STIPENDIJAMA – UPUTSTVO STUDENTIMA

Pripreme za aplikaciju za stipendije same po sebi ne zahtijevaju mnogo vremena, ali što prije krajnjeg roka počnete da spremate svoju aplikaciju i što više truda uložite, to ćete imati i bolje šanse da budete prihvaćeni kao kandidat/kinja. Blagovremeno započinjanje vam  stoga omogućava da temeljnije i kvalitetnije spremite svu dokumentaciju koja se traži.

Većina univerziteta zahtijeva sljedeća dokumenta:

  • Diplomu ili potvrdu o očekivanoj diplomi
  • Transkript ispita
  • Preporuku profesora ili asistenta (jednu ili više)
  • CV (europass preporučen, a često dobijete i uputstva za pisanje namjenskog CV-a za aplikaciju)
  • Motivaciono pismo
  • Esej (neki od radova pisanih za vrijeme vaših studija, ili novi sa određenom temom)
  • Potvrdu o poznavanju stranog jezika (onog na kojem je organizovana nastava, obično engleskog)
  • Kopija lične i/ili pasoša

 

Ova dokumenta se obično zasebno, a ponekad i spojeni u jedan dokument uploaduju na sajt za apliciranje.

1) Diplomu možete skenirati u boji, te će vam kao takva poslužiti za apliciranje. U slučaju da vas prime na željeni program i daju vam stipendiju, obično će tražiti da pošaljete i ovjerenu kopiju diploma prije početka nastave. Potvrdu o očekivanoj diplomi (ukoliko ste na osnovnim studijama) možete tražiti studentskoj službi, pa je skeniranu koristiti za aplikaciju.

2) Transkript ispita je drugi naziv za potvrdu o položenim ispitima. Ponekad se zahtijeva i kratak opis svakog predmeta zasebno.

3) Preporuku uvijek tražite blagovremeno kako bi bila što specifičnije napisana, a zahtijeva i izvjesno vrijeme da bi se uradila.

4) Za CV uvijek slušajte konkretna uputstva koja su vidno istaknuta. U slučaju da ne postoje, potrudite se da bude što pregledniji i da ne sadrži previše nebitnih detalja.

5)Motivaciono pismo je jedno od ključnih kod procesa odabira. Većina studenata/tkinja ovo olako shvati i ne odvoji dovoljno vremena da to spremi na dovoljno dobar način. Na kraju će oni koji su u motivacionom pismu najslikovitije izrazili svoje ambicije i želje dobiti stipendiju.

6) Esej je zapravo pisani primjer (written sample) vašeg rada u toku studija. Ukoliko nemate prevedeno na engleski internet vam nudi mnogo dobrih prevodioca, ali ih koristite samo kao pomagalo i svoj rad prevodite smisleno. Oslonite se samo na sebe i svoje poznavanje jezika. Naravno, pomoć nekog poznavaoca vam samo popravlja izglede.

7) Univerziteti uvijek traže potvrdu da ste sposobni pratiti nastavu na stranom jeziku, odnosno da posjedujete izvjesni stepen poznavanja engleskog jezika. Ukoliko nemate položen Cambridge Advanced English ili neki ekvivalent, obavezno je da polažete jedan od standardizovanih testova engleskog jezika koji se plaćaju (150/200 €). Uzmite u obzir da je nakon polaganja potrebno izvjesno vrijeme dok rezultati pristignu, te da ne zakasnite ukoliko vam oni na vrijeme neće i stići.

8) Kopija lične ili pasoša je jednostavan postupak, obično se sastoji od skeniranja u bojii uploadovanja konačnog fajla.

Ovaj generalni pregled je uopšten i iako sličan mnogim uputstvima koja se mogu naći na sajtovima za apliciranje za konkretne stipendije nikako ne može služiti kao jedino uputstvo. Uvijek gledajte specifična uputstva za stipendiju i program za koje aplicirate.

 

 

II VRSTE STIPENDIJA:

  • Najkompletnije stipendije jesu one full stipendije koje predviđaju sredstva za sve vaše potrebe i obaveze. U takve stipendije su uključene školarina i troškovi za život (smještaj, hranu, prevoz, troškovi za VISU…).
  • Pored stipendija koje pokrivaju sve troškove, postoje i one koje pokrivaju ili samo školarinu ili samo životne troškove. Postoje i one koje pokrivaju samo procenat školarine. Što stipendija nudi više to je ona i kompetitivnija.

Prednosti stipendija u odnosu na razmjene: Iako su studijske razmjene uvijek korisno iskustvo, stipendije uvijek nude daleko više, zaključno sa diplomom tog fakulteta.

 

Korisni linkovi i pretraživači stipendija:

 

 

 

Studentske razmjene i mobilnost

 

Dokumentacija koja je potrebna za programe razmjene je u velikom broju slučajeva manjeg obima od one za pune stipendije, ali ima svoje karakteristike poput dodatnih formalnosti (npr. potpisivanje ugovora o priznavanju predmeta).

Vrste mobilnosti: Dodiplomske, Master, Doktorske, Postdoktorsko istraživanje, Poddoktorske, i mobilnost za Akademske radnike.

Vrijeme boravka: za svaku vrstu posebno određeno, kreće se namjanje od 1-3 mjeseca (za akademske radnike) do 6-34 mjeseca (doktorske).

Vrijednost stipendija: U većini slučajeva stipendije za mobilnost pokrivaju sve troškove boravka. U slučajevima kada to nije tako, biće jasno naznačeno da kandidati moraju finansijski doprinijeti da bi imali sve obezbijeđeno za vrijeme svog boravka.

 

Erazmus mundus

Program ERAZMUS MUNDUS nudi do 150 stipendija za studente iz zemalja Zapadnog Balkana za postdiplomske studije (master studije EU) na univerzitetima u zemljama Evropske unije. Masters studije Erazmus Mundus su studijski programi visokog kvaliteta na nivou mastera u većini akademskih oblasti.

Program PROZOR ZA SPOLJNU SARADNJU ERAZMUSA MUNDUSA nudi finansijsku podršku u formi 600 kredita za mobilnost za studente, istraživače i akademske radnike. Konzorcijum visokoobrazovnih institucija iz država članica Evropske unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija) učestvuju u Programu masters studija Erazmus Mundus. Studenti moraju provesti po jedan period u toku studiranja u barem dve zemlje članice konzorcijuma.

Studenti se moraju prijaviti direktno konzorcijumu Programa masters studija Erazmus Mundus za studijski program po svom izboru. (Pogledajte spisak studijskih programa u okviru Programa na vebsajtu Europa). Iako se kandidati mogu prijaviti na bilo koju masters studijsku grupu koju izaberu u okviru Programa, broj prijava se mora ograničiti na najviše tri studijske grupe. Svaka studijska grupa ima posebne uslove prijavljivanja i prijema kao i formulare i rokove prijavljivanja.

Detaljnije: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/

 

Korisni linkovi i pretraživači:

 

 

 

Preporučene stipendije/razmjene:

 

Konkursi za stipendije:

Chievning: http://www.chevening.org/montenegro

Utrecht Univeristy:https://www.uu.nl/masters/en/general-information/international-students/financial-matters/grants-and-scholarships

University van Amsterdam: http://www.uva.nl/en/education/master-s/scholarships–tuition/scholarships-and-loans/scholarships-and-loans.html

Maastricht University: Maastricht University: https://www.maastrichtuniversity.nl/support/your-studies-begin/coming-maastricht-university-abroad/scholarships

Westminster University:https://www.westminster.ac.uk/study/fees-and-funding/scholarships/search?field_scholarship_fee_status_target_id=3111&field_scholarship_level_target_id=All&field_scholarship_attendancemode_target_id=All&field_scholarship_start_date_target_id=All&field_scholarship_award_type_target_id=All

Study in Denmark: http://studyindenmark.dk/study-options/tuition-fees-scholarships

Flanders: http://www.studyinflanders.be/en/scholarship-programmes/master-mind-scholarships/

Konkursi za programe razmjene:

CEEPUS:https://www.ceepus.info/#no-back-button

Visegrad: https://www.visegradfund.org/apply/mobilities/visegrad-scholarship/

EU FONDOVI KONKURSI: http://www.eufondovikonkursi.com/grants-to-the-western-balkans-2018-call-for-proposals.t3370.html

http://www.eufondovikonkursi.com/bilateral-scholarships-for-the-academic-year-2018-19-the-ministry-of-education-science-culture-and-sport-of-the-republic-of-slovenia.t3369.html

NŠP: https://www.scholarships.sk/en/main/programme-terms-and-conditions/foreign-applicants